Asbest Nedir? Zararlı mı?

Asbest Nedir? Zararlı mı?
Asbest nedir? Kanserojen ve lifli yapıda bir mineraldir. Isıyı ve elektriği yalıtır, sürtünmeye ve asit gibi maddeler karşı dayanıklıdır. Halk dilinde ak toprak, çorak toprak veya ceren toprağı gibi isimlerle de anılır.
Çok iyi bir izolasyon malzemesi olmasından dolayı kullanımı çok eski çağlardan itibaren görülmektedir. Hatta yapılan çalışmalar sonucunda 2500 yıl öncesine dayandığı bilinmektedir. 19.yy’da “sihirli mineral” olarak anılan asbest’in insan sağlığına zararlı olduğu ancak 20.yy’da anlaşılabilmiştir. Ve sihirli mineral olarak bilinen asbest artık “ölümcül toz” olarak anılmaya başlanmıştır.
Beyaz asbest, kahverengi asbest, mavi asbest gibi bir çok farklı türü vardır. Doğada bol miktarda bulunur. Bu sebeple sınıflandırma ve kayıt altına alma çalışmaları hala sürmektedir.
Asbest’in İnsan Sağlığına Zararları Nelerdir?
Solunum yoluyla vücuda girmesi dahilinde kanser başta olmak üzere çok ciddi hastalıklara yol açar. Dünya’da kansere yol açan maddeler listesinde asbest, “kesin kanserojen” tanımlaması ile 1. grupta yer alır.
Akciğer zarında çok ciddi yaralanmalara, akciğer zarı ve karın zarı kanserlerine sebep olur. Bunların yanında gırtlak ve sindirim sistemi kanserlerinede yol açar.
Kullanım Alanları Nelerdir?

Hayatın her alanında çok fazla işimize yarayan bir mineral olarak karşımıza çıkıyor.
Öncelikle suda ve havada belirli miktarlarda bulunabilir ancak kanserojen etkisi gösterecek seviyede değildir. Yani hepimizin vücudunda bu mineralden bir miktar olabilir.
Uçak, otobüs, gemi, ev çatılarında veya ısıya dayanıklı olmasından dolayı itfaiyeci kıyafetlerinde bol miktarda asbest kullanılmıştır.
Çimentoda, badana boyası karışımlarında ve su borularını sertleştirmek için asbest bol bol kullanılıyordu.
Ayrıca araçların fren balatalarında asbest oldukça önemli bir maddeydi.
Ne Önlem Almak Gerekir?

Öncelikle bu malzemenin kullanımı engellenmelidir ve yasaklanmalıdır. Mineralin bol bulunduğu yörelerdeki yerleşim yerleri ciddi risk altındaysa yerleri bile değiştirilmesi gerek.
Bu bağlamda kentsel dönüşüm ve benzeri bina yıkımlarında öncelikle söz konusu mineralin varlığı tespit edilmelidir. Daha sonrasında yıkım ve enkaz taşıma esnasında oluşabilecek tozlara karşı çok dikkatli olmak gerek.
Kaynakça;
https://tr.wikipedia.org/wiki/Asbest
Bizlere destek olmak ve içeriklerimizden haberdar olmak için lütfen instagram hesabımızı takip ediniz.
Sitemizde bulunan rastgele yazımıza gitmek için tıklayınız…